България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани с

...
България настоява за успокояване на напрежението след последните събития, свързани с
Коментари Харесай

Екатерина Захариева: Подкрепяме по-голямата роля на ЕС в Близкия Изток

„ България настоява за усмиряване на напрежението след последните събития, свързани с Ирак и Иран, за опазване на Глобалната коалиция за битка с Даеш в Ирак и на обучителната задача на НАТО там. Страната ни поддържа и по-голяма роля на Европейския съюз в района “. Това съобщи днес вицепремиерът и външен министър Екатерина Захариева по време на първия за 2020 година съвет „ Външни работи “(СВнР) в Брюксел. Той бе призован изключително поради последните събития в Ирак и района. Външните министри бяха осведомени с развиването на обстановката от Върховния представител на Европейски Съюз по външни работи и политиката на сигурност Жозеп Борел и от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг. 
Екатерина Захариева изрази цялостна поддръжка за дейните дейности на Върховния представител Жозеп Борел за деескалация на напрежението в района. „ Трябва да играем водеща роля и да действаме в този момент, с цел да не съжаляваме по-късно. Трябва да предоставим мощен мандат на Върховния представител във връзка с дейностите му в района. Добре е да помислим за изпращането на специфичен делегат на Европейски Съюз в Близкия изток “, безапелационна бе Екатерина Захариева.
По време на СВнР бе доказано, че Европейски Съюз ще продължи да работи с всички интернационалните и районни сътрудници за усмиряване на напрежението и е подготвен също интензивно да поддържа всяка самодейност, идваща от района, която има за цел дълготрайна непоклатимост и сигурност. СВнР ще продължи да създава съответни способи за самодейна поддръжка на тези районни старания.
Министрите бяха единомислещи, че Ирак и районът не могат да си разрешат нова война, нужна е незабавна деескалация и оптималната въздържаност на всички страни.
„ Ще бъде извънредно неприятно решение, в случай че тъкмо сега, когато стабилизацията на Ирак е едвам първоначално си, Глобалната коалиция и обучителната задача на НАТО се изтеглят от там. Ще настане безпорядък, групировката „ Ислямска страна “ ще се възвърне доста бързо. Всички старания, които интернационалната общественост постави – в това число с цената на човешки жертви, и с финансови средства, за побеждаване на „ Ислямска страна “ ще се преобърнат доста бързо “, счита Екатерина Захариева.
Външните министри потвърдиха поддръжката на Европейски Съюз за единството, независимостта и териториалната целокупност на Ирак и уговорката си към непоклатимост и възобновяване на страната. Общо бе мнението, че работата на Глобалната коалиция е от решаващо значение за стабилността на страната и би трябвало да продължи в тясно съдействие с иракските сътрудници. Съветът осъди всяка офанзива против силите на обединението, в това число последните офанзиви против базите й в Ирак.
По отношение на злополуката на украинския пътнически аероплан в  Иран, при която на 8 януари починаха 176 души, България смята, че е доста значимо, каквито и сигнали има от Иран - да бъде осъществено без значение следствие и да бъде даден достъп на специалисти от страните, които имат най-вече жертви в самолетната злополука. „ Това ще разреши изясняване на истината и унищожаване на всевъзможни спекулации по случая “, разяснява Екатерина Захариева.
Министрите показаха също дълбока угриженост от продължаващото понижаване на нуклеарните задължения на Иран в рамките на Съвместния изчерпателен проект за деяние (СВПД). Европейски Съюз остава зает със запазването на СВПД, който е основен детайл от световната архитектура за нуклеарна сигурност и е от значително значение за районната непоклатимост и интернационалната сигурност. Съветът прикани за цялостното и всеобхватно осъществяване на Плана от всички страни. 
Друг акцент в дневния ред на външните министри бе обстановката в Либия във връзка влошената среда за сигурност и военната ескалация в региона на Триполи. В полемиката взе участие и Специалният делегат на Горско стопанство на Организация на обединените нации за Либия Гасан Саламе.
СВнР осъди военната ескалация в Либия. Категорична бе позицията, че всяка външна интервенция в Либия в поддръжка на която и да е от страните в спора би довела само до в допълнение дестабилизиране на страната и района. Министрите се сплотиха към нуждата от по-активна роля на Европейски Съюз за реализиране на помирение, реализиране на мониторинг за неговото съблюдаване и в намирането на политическо решение на рецесията. 
„ Либия е в нашия двор. В момента там има сред 700 000-800 000 противозаконни мигранти - сподели външният ни министър Екатерина Захариева. – Не всички имат предпочитание да се насочат към Европа, само че извънредно неприемливи са продължаващото принуждение, офанзивите против мирни цели и жители. Тревожно е и че имаме доста играчи в района – както държавни, по този начин и недържавни структури. Министрите бяхме осведомени и, че към Либия се насочат и доста бойци от Даеш от Сирия. "
Външните министри потвърдиха поддръжка си за напъните на специфичния представител Саламе. Изразена бе мощна поддръжка и за Берлинската самодейност за осъществяване на интернационална конференция за бъдещето на Либия, която да подкрепи използването на проекта на Саламе за превъзмогване на рецесията. „ Всички дадохме доста мощен мандат на Жозеп Борел и немския външен министър Хайко Маас да се положат всички старания за поддръжка на задачата на Организация на обединените нации в Либия и на Берлинската самодейност “, съобщи външният ни министър Екатерина Захариева. Тя изрази вяра, че такава конференция ще бъде допустима още този месец.
По време на полемиката за Либия министрите насочиха безапелационен апел за съблюдаване на наложеното от Организация на обединените нации оръжейно ембарго. В тази връзка Съветът реши да разпореди на Върховния представител Борел да предложи съответни ограничения, които Европейски Съюз може да предприеме, за мониторинг на помирение и съблюдаване на оръжейното ембарго по море, суша и въздух, стъпвайки на опита от Операция „ София “.
 
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР